HTML

A gondolkodó portál

„Tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy.” (Theodore Roosevelt) Kik? Egykori és jelenlegi pozsonyi, prágai, budapesti és brünni egyetemisták (de úgy is mondhatjuk, hogy fiatal értelmiségiek – nem biztos, hogy azok vagyunk, de azoknak tartjuk magunkat) Kinek? Mindenkinek, akit érdekelnek a körülötte zajló közéleti, elsősorban magyar vonatkozású események (és persze az, ahogyan mi látjuk ezeket a dolgokat…) Kinek nem? A nacionalizmus, sovinizmus, antiszemitizmus és egyéb hírhedt „izmus” hirdetőinek távolmaradását nemcsak megköszönjük, de ha kell, teszünk is az eltávolításukért (vagyis: nem szeretnénk se zsidózni, se buzizni, se hülye tótozni). Még valami? Nem hiszünk az objektív nézőpontban, így magunkról se állítjuk, hogy elfogulatlanok vagyunk. Nem a pártatlanságra törekszünk, hanem arra, hogy anélkül alkossunk véleményt, hogy ebben minket bármilyen párt, kormány vagy nagyhatalmi szereplő befolyásolna. Nem tartjuk magunkat tévedhetetleneknek, de ez nem akadályoz meg minket abban, hogy gondolkodjunk, s szellemi tevékenységünk eredményét papírra vessük. Kapcsolat: korkep (kukac) korkep (pont) sk

Friss topikok

Linkblog

2012.04.25. 21:38 majd.holnap

Egy szoknya, egy laptop - amikor a blogger bugyit hord

Nőnek lenni jó. A randin fizetik a kávédat, egy mosollyal olyan ajtók nyílnak meg, amihez a férfiaknak évek kemény munkái kellenek (és most nem említem a bizonyos öltözékek előnyeit), és a süllyedő hajóban is először minket mentenek ki. Ihletet adunk a felejthetetlen költeményekhez, és akár tíz évig is hajlandóak háborúzni értünk. Fogadjunk, hogy VIII. Henrik is fele olyan híres lenne, ha nem lett volna hat felesége.

Cherchez la femme! – tartja a mondás, vagyis minden sikeres férfi mögött áll egy nő. Továbbá, ahogy Sienkiewitz is megmondta: „a világot nem Atlas, hanem a nő tartja a vállán, és játszik is vele, mint egy labdával.“ Szóval a háttérben mi mozgatjuk a világot, de vajon mi lesz, ha a kulisszák mögül kilépve, nyíltan akarunk véleményt mondani. Meghallgatja azt valaki?

A nők és a blog

Rengeteg nő ír blogot. Persze, ha a témáik után kutakodunk, sokkal könnyebben talál az ember bejegyzéseket  a „fakanál mellől“ és a cipőkről. Vagyis, főleg a konyha és a divat a fő témák. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehetne mindkettőt professzionális szinten csinálni. Mutatják ezt a Két Cica konyhája, vagy a Nyárikonyha és az Ourfashion (ez utóbbiról legszívesebben ódákat zengenénk). A nők újságírói szinten is tradicionálisan a „puha témákat“ viszik. Ha csak a szerző saját munkahelyéből indul ki, a kulturális szerkesztőségben a telefont 90 százalékban nők veszik fel. A külügyben pedig 100 százalékban férfiak.

62019120.jpg

A blogoló politikusok

A Hírlapírónak volt egy jó kis összefoglalója (I.,- II., –III és IV.) a blogoló politikusokról. Azt hiszem, nem lep meg senkit, hogy egy női név van a listán. Az sem azért, mert olyan aktív blog lenne. Olvasunk jó pár (nem csak) felvidéki közéleti blogot, de ha ismereteink pontosak, hogy a női szerzőiket megszámoljuk, egy kezünk elég. Pár éve egy blogtalálkozóról még így írtunk: „A Körkép csapata is szép számmal képviseltette magát (hozzáteszem, hogy mi szállítottuk a női szekció nagy részét)“. Pár sör után ez a mondat ezzel szokott kiegészülni a fiúktól: „és persze mindenki csak a mi csajainkra csorgatta a nyálát“.  Azóta a nemek arányában kissé visszafejlődtünk, s a jelenlegi körképes brigádból sajnos egyedül e sorok szerzőjén áll előnyösen a szoknya magas sarkúval,.

Kivétel persze akad, csak nagyítóval kell keresni. Így például megemlíthető a Smer Európai Parlamenti képviselőnője, Monika Flašíková-Beňová, akinek néha eszébe jut – úgy átlagosan egy-két havonta, és ír egy-egy terjedelmesebb írást. Legutoljára épp a nők egyenjogúságáról. A KDH-ból Monika Gibalová csinál úgy, mintha blogolna. Szlovmagyar vonulaton belül nem hagyhatjuk ki, hogy Bauer Edit is rendelkezik jópár egész korrekt bejegyzéssel. Ők mindhárman azonban inkább a blogoló politikusok, mint a politizáló bloggerek kategória.

Külföldön se jobb a helyzet

Vagyis ott is ritkán fordul elő jelentősebb női blogger vonulat – de aki nagyot álmodik, az sokat elérhet: Amerika jó pár befolyásos hölgyeménye között szerepelnek bloggerek, és bizony nem a csokitorta receptjeik miatt olvassa őket az a csekélyke 40-50 millió ember.

huffington.jpg

Lássuk csak a leghíresebbet, a görög Arianna Huffingtont, aki annak ellenére, hogy akcentusa még mindig rémes (igaz, már nem mai csirke = túl van a hatvanon), mindenki számára ismert-rettegett, beszólogatásban utolérhetetlen. És bizony nőből van. Arianna a Huffington Postot 2005-ben alapította, s egy évvel később  SoftBank Capital ötmillió dollárt fektetett a  blogba, 2008-ban pedig újabb tizenötmillió dollárt kapott egy befektetőcsoporttól. Napjainkban a HuffPost az egyik legjövedelmezőbb vállalkozás, a szerzők közt összesen 9000 név jegyzett, köztük Barack Obama, Robert Redford, Norman Mailer, befolyásos médiaszemélyiségek, politikusok, akadémikusok, s mindezért vatikáni valutában fizet nekik a nagyasszony. A jelenleg 37 milliós olvasottságú blog sikersztorijához mondjuk hozzátartozik, hogy Ariannaex-férje Michael Huffington elég befolyásos olaj- és bankmilliárdos (Simmons & Huffington, Inc.), olyan barátokkal, mint például a Bush család, de ez nem csökkentheti a blogger nagyi érdemeit.  

Női bloggerek, előre

Lisa Stone, Elisa Camahort Page  és Jory Des Jardins 2005 óta egyengetik azon nőcik blogjait, akik elgondolkodtak a blogoláson a blogher.com portálon. Jelenleg több ezer bloggerkolleginának nyújtanak teret a közös eszmecserére, s látják el őket hasznos tanácsokkal. Igény pedig van rá – mutatja a 26 milliós havi olvasottság.

michelle_malkin.jpg

Michelle Malkin újságírótól a (Forbes szerint) pedig az egész Fehér Ház retteg. A konzervatív szárnyhoz tartozó hölgyemény véleménycikkeiben nem igazán kíméli még az amerikai elnököt sem, vagy akár a first ladyt. A townhall.com blog látogatottsága 1,2 millió felett van havonta.

És bár nem közélet, de mindenképp „férfitéma”: GinaTrapani információs technikák, számítógépes applikációk es programozás vonalon tolja. Blogja, a Lifehacker, az évtized blogjának volt jelölve, ami messze nem Gina egyedüli aktivitása. Tiszta Bill Gates szoknyában. Csak esztétikusabb.
Blog: lifehacker.comOlvasottság: 40 millió havonta.

gina.jpg

Hímsovinizmus…helyett öndiszkrimináció

Ján Čarnogurský volt miniszterelnök, és a KDH volt elnöke szerint a szlovák politikai élet nagyon kemény, erős ütésekkel teli - semmiképpen sem való nőknek. Szerintünk pedig az, hogy Čarnogurský még nem látott kemény nőt, csak azt jelenti, hogy még nem járt bevásárlóközpontban nyár végi 70-80-százalékos árleszállításkor.

Nemrégiben voltam egy előadáson, ahol Csapó Ida adott elő különféle gender problémákról. Azon, hogy az EU-ban átlagosan 16 százalékkal kevesebb a nők fizetése, már fel sem kapjuk a fejünket. Amire viszont igen, hogy miért van az, hogy a nők nem igazán vállalkoznak, és elzárkóznak a merész ötletektől. Amik a saját korlátaink, ugyanis nem hisszük, hogy elég jók vagyunk olyan téren, ami tradicionálisan férfi dolog. Pl. vállalkozni, ahogy az előadáson elhangzott. Vagy beleszólni a közéletbe.

Hazai vizeken

Mindenképp meg szeretnénk említeni még a magyar bloggerek közül lelkylolát, akinek a Mandineren szeretjük nagyon a stílusát. A komolyabb témákkal foglalkozó hölgyemények közül pedig az „O médiách“, azaz a Sajtóblog szlovák szerkesztőnőjét – Miroslava Kernovát.  Akire pedig a bloggertársak közül legújabban büszkék lehetünk, a 2011-es Újságírói Díj Nyílt Társadalomért Díjának győztes bloggere, Nataša Holinová.

blogher.jpg

Leszögeznénk, hogy a szerző nem „vadfeminista”. Nem akarja, hogy a nők minden téren egyenlőek legyenek a férfiakkal, mert igenis vannak olyan munkák, amikhez nem szabad odaengedni a nőket (például a bányába). Egy nő igenis hordjon szoknyát (az időjárás és az ízlés keretein belül), és igenis hangsúlyozza, hogy sokkal szebb, mint az erősebb nem. Ugyanakkor a szlovákmagyar közéletben is van keresnivalónk a „férfiak etetésén kívül“.

Talán nem kellene ennyire félni tőle, mert lehetnek jó meglátásáink. Olyanok, melyeket talán a férfivonulat nem is vesz észre. Nem kellene félni lepötyögni a véleményünket. Hajrá csajok!

Mert bizony formás fenékkel is lehet színvonalas blogot írni. :)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Szólj hozzá!

Címkék: blog bloggerek post díj csajok blogol női blogoló csapó ida lifehacker újságírói huffington nataša holinová townhall.com


A bejegyzés trackback címe:

https://korkep.blog.hu/api/trackback/id/tr384473656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása