HTML

A gondolkodó portál

„Tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy.” (Theodore Roosevelt) Kik? Egykori és jelenlegi pozsonyi, prágai, budapesti és brünni egyetemisták (de úgy is mondhatjuk, hogy fiatal értelmiségiek – nem biztos, hogy azok vagyunk, de azoknak tartjuk magunkat) Kinek? Mindenkinek, akit érdekelnek a körülötte zajló közéleti, elsősorban magyar vonatkozású események (és persze az, ahogyan mi látjuk ezeket a dolgokat…) Kinek nem? A nacionalizmus, sovinizmus, antiszemitizmus és egyéb hírhedt „izmus” hirdetőinek távolmaradását nemcsak megköszönjük, de ha kell, teszünk is az eltávolításukért (vagyis: nem szeretnénk se zsidózni, se buzizni, se hülye tótozni). Még valami? Nem hiszünk az objektív nézőpontban, így magunkról se állítjuk, hogy elfogulatlanok vagyunk. Nem a pártatlanságra törekszünk, hanem arra, hogy anélkül alkossunk véleményt, hogy ebben minket bármilyen párt, kormány vagy nagyhatalmi szereplő befolyásolna. Nem tartjuk magunkat tévedhetetleneknek, de ez nem akadályoz meg minket abban, hogy gondolkodjunk, s szellemi tevékenységünk eredményét papírra vessük. Kapcsolat: korkep (kukac) korkep (pont) sk

Friss topikok

Linkblog

2012.04.12. 21:47 Király Zsolt (Körkép.sk)

Bemutatjuk Robert Fico új kormányát III.

 

Tomáš Malatinský, Tomáš Borec, Peter Žiga, Zuzana Zvolenská. Robert Fico kormányát bemutató sorozatunk utolsó részében a négy legkevésbé ismert személyt mutatjuk be olvasóinknak.

Azokat, akiket nem Fico választott, hanem a párt mecénásai (róluk majd egy következő posztban írunk bővebben) küldtek a kormányba. Pozíciójuk így elég érdekesnek ígérkezik. Jól mutatja ezt az egyik Gorilla-gyanús miniszter esetének abszurd magyarázata. Malatinský (akitől maga a főgorilla béreli villáját havi négyezerért), a miniszterelnök szavai szerint a Munkáltatók Szövetségének jelöltje a Fico vezette kormányban, akihez neki magának semmi köze sincs (sic!). Lesznek itt még érdekes dolgok.

Tomáš Borec igazságügy-miniszter – 45 éves jogász, Brüsszelben és Londonban is tanult. Ügyvédbojtárként a jó nevű Havlát jogi irodában kezdte, majd három évig a Citibank jogi részlegét vezette. 2000-től saját jogi irodát működtet, 2010-től a Szlovák Ügyvédi Kamara elnöke, oktatói és nemzetközi jogi tapasztalattal is rendelkezik.  Az új kormány elsőszámú imidzsfelelőse. Štefan Harabin után, Lucia Žitňanskát követően különös figyelemmel kísérte mindenki, kire bízza Fico e nagyon fontos tárcát. Elemzők szerint meg is találta az ideális megoldást. Borec diplomatacsaládból származik, apja a budapesti nagykövetségen dolgozott. Talán ennek is köszönhető, hogy a miniszternek hétvégi háza van Magyarországon, Pozsony szomszédságában, ami most nagy hír a sajtóban. Borec Kaliňákhoz és Počiatekhez hasonlóan szabadidejében szintén motorozik, és golfozik is. Kritikusai szerint kicsit konformista, akitől csodákat ebben a zárt, érdekektől átszőtt világban nem várhatunk.

Tomáš Malatinský gazdasági miniszter – 54 éves, végzettségét tekintve építészmérnök, milliárdos vállalkozó. A nyolcvanas, kilencvenes években a Stavoprojekt és Elektrovodnál dolgozott vezető pozíciókban. 2000-től az Elektrovod Holding elnök vezérigazgatója (2003-ig a cég felét a Penta birtokolta). Ekkor kezdődött karrierje a Munkáltatók Szövetségében, és emelkedett maga is a szlovák oligarchák közé. Talán a legtöbbet ragozott személy az új miniszterek közül az elmúlt napokban, miután kiderült róla, hogy üzleti kapcsolatban áll a Gorilla-jelentésben elhíresült Penta pénzügyi csoporttal, és annak társtulajdonosával, Jaroslav Haščákkal. Mi több, Haščák tőle bérli otthonát Záhorská Bystricán (Pozsonybeszterce), ahol a többi Penta vezér is lakik.

Ismerői szerint Malatinský egy szolid, konzekvens, megbízható nagyvállalkozó, akire lehet számítani. E sorok írója szerint az eddigi Pentás ügyei ugyan nem diszkreditálják őt mint minisztert, de érdemes lesz figyelni, politikusként mennyire fogja szeretni a saját kutyája kölykeit.

Peter Žiga környezetvédelmi miniszter – 40 éves, technikai és közgazdasági végzettséggel is rendelkezik, angolul, németül és oroszul beszél. Karrierjét a magánszférában kezdte, 2003-2004 között a külföldi befektetéseket koordináló SARIO ügynökség vezérigazgatójának a tanácsadója volt. 2006 – 2010 között a gazdasági minisztérium államtitkára, de sok vizet itt nem zavart. Az idei előrehozott választásokig parlamenti képviselő, a parlament katonai hírszerzést felügyelő bizottságát vezette. Peter Žiga tipikus szürke elvtárs kisegér, aki érdemben hozzá nem tesz, de ami fontos, el sem ront. Tökéletesen elvégzi a rá kirótt feladatot, hűséges és megbízható, tartja a szociáldemokrata irányt. Tökéletes báb-miniszter egy nem is olyan régen egyszer már megszüntetett tárca élén.

Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszter – 40 éves, végzettségét tekintve jogász (az első miniszter, aki nem orvos). Pavol Paška házelnök, az igazi egészségügyi miniszter mellett a Smernek igazából mindig is csak kiszolgáló tárcavezetőre volt szüksége. Ezúttal a kormány egyetlen női tagját alkotó Zvolenskában találták meg a megfelelő személyt. Korábban több egészségbiztosítóban dolgozott, az Általános Egészségbiztosítót igazgatta is, ahol rövid idő alatt 110 millió eurós hiányt hagyott maga után. A Smer árnyékkormányának egészségügyi minisztere volt, legutóbb az Egészségügyi Felügyelet tanácsadójaként tevékenykedett. Rossz nyelvek szerint a nemrég a Dôvera Egészségbiztosítóban is tulajdonrészt szerzett, Smer mecénás Juraj Široký lova. Maga Zvolenská diktálni nagyon nem fog, inkább majd mások neki. Egy feladata lesz, hogy elegánsan elvégezze mindazt, mondanak majd neki.

Robert Fico kormányában 6 volt kommunista szerepel, átlagéletkorát tekintve az egyik legfiatalabb kormány. A politikában jártasak számára első látásra világos, ki melyik szponzor ajándéka. Róluk, azaz a Smer mecénásairól hamarosan egy külön posztban is jelentkezünk. Egy másik cikkben pedig kitérünk majd a kormányprogramra, melynek elfogadása május elejére várható valamint szólunk a gyakran deklarált szlovákiai magyar status quo megőrzéséről is.

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

További ajánlott írások a témában:

1. Bemutatjuk Robert Fico új kormányát I.

2. Bemutatjuk Robert Fico új kormányát II.

Szólj hozzá!

Címkék: miniszter fico peter gazdasági egészségügyi robert környezetvédelmi igazságügy miniszter zuzana tomáš 2012 2016 fico kormány žiga borec malatinský zvolenská


A bejegyzés trackback címe:

https://korkep.blog.hu/api/trackback/id/tr894396387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása