HTML

A gondolkodó portál

„Tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy.” (Theodore Roosevelt) Kik? Egykori és jelenlegi pozsonyi, prágai, budapesti és brünni egyetemisták (de úgy is mondhatjuk, hogy fiatal értelmiségiek – nem biztos, hogy azok vagyunk, de azoknak tartjuk magunkat) Kinek? Mindenkinek, akit érdekelnek a körülötte zajló közéleti, elsősorban magyar vonatkozású események (és persze az, ahogyan mi látjuk ezeket a dolgokat…) Kinek nem? A nacionalizmus, sovinizmus, antiszemitizmus és egyéb hírhedt „izmus” hirdetőinek távolmaradását nemcsak megköszönjük, de ha kell, teszünk is az eltávolításukért (vagyis: nem szeretnénk se zsidózni, se buzizni, se hülye tótozni). Még valami? Nem hiszünk az objektív nézőpontban, így magunkról se állítjuk, hogy elfogulatlanok vagyunk. Nem a pártatlanságra törekszünk, hanem arra, hogy anélkül alkossunk véleményt, hogy ebben minket bármilyen párt, kormány vagy nagyhatalmi szereplő befolyásolna. Nem tartjuk magunkat tévedhetetleneknek, de ez nem akadályoz meg minket abban, hogy gondolkodjunk, s szellemi tevékenységünk eredményét papírra vessük. Kapcsolat: korkep (kukac) korkep (pont) sk

Friss topikok

Linkblog

2012.05.04. 18:20 Király Zsolt (Körkép.sk)

Szlovák-magyar megbékélés? Felejtsük el! Nem érdek

Áder Jánost szinte még be sem iktatták, a szlovák sajtó már hangulatot kelt és félelmet gerjeszt.

„Az új magyar államfő beváltja a félelmeket” című írásában a Hospodárske Noviny így ír a témában: "Áder parlamenti megválasztását követően rögtön világossá tette, hogy a jószomszédi viszony javítása érdekében a szlovákok semmi jóra nem számíthatnak a részéről."

Szólítom a határainkon túl élő magyarokat, hogy nagyra tartjuk elért teljesítményeiket, és Magyarországnak sohasem lesz közömbös sorsuk“ – idéz a gazdasági napilap a köztársasági elnök beszédét, melyet úgy értékel, hogy Áder ezzel alátámasztotta a szlovák félelmeket, hogy politikájának fontos témája a szomszédos országok belügyeibe való beavatkozás ígérkezik.

adermegvalaszt.jpg

Kettős mérce

Véleménycikk helyett mindez tudósításban. Viszonyításképp nézzük meg, mit mond az elfogadás előtt álló szlovák kormányprogram hasonló témában, a külföldi szlovákokra való odafigyelésről.

11. oldal, „Szolgálat a külföldi szlovákoknak” című bekezdés: „A kormány javítani fogja a növekvő számú, külföldön élő, tartózkodó vagy dolgozó szlovák állampolgárok jogainak, érdekeinek és védelmének érvényesítését.“

Magyarország környező országokkal való viszonyában nagymértékű javulása nem várható. Áder szavai a határon túli magyarokkal kapcsolatban megdöbbentőek” siet a Hospodárske Noviny segítségére Jiří Pehe cseh politológus, aki szerint az új magyar államfő nyilatkozata rendkívül szerencsétlen.

Antidemokratikus jelzők

„Orbán bábja, Brüsszel és Budapest kapcsolatának puskaporos hordója, a magyar demokrácia bomlasztója”. Ezeket a jelzőket emelték ki a csütörtöki szlovák napilapok a nemzetközi sajtót tallózva (konkrétan két forrásra, a francia Le Figaro internetes kiadására és timesunion.com szerverre hivatkozva), valamint Juhász Attila elemzőt idézve.

Ha megnézzük a szlovák sajtó véleményrovatait, Magyarországot és Ádert abban még feketébben festik le. Peter Morvay (akiről korábban már írtunk itt és itt), a SME című jobboldali polgári napilap csütörtöki kiadásában így fogalmazott:

morvay.jpg„(…) A szerdai parlamenti koreográfia egyetlen meglepetése az enyhén irredenta, két háború közt született népdal, a Székely himnusz eléneklése volt. Az ének, mely az erdélyi magyarság imájaként funkcionál („Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!“), rendkívül népszerű a nemzeti érzelmű magyarok körében, és gyakran éneklik Szlovákiában is különféle rendezvényeken. A magyar Országgyűlésben ugyan már két éve is elhangzott. Akkor a hivatalos programot követően meglepetést keltve az extrémista Jobbik képviselői kezdték el énekelni, és láthatóan a Fidesz politikusainak többsége sem tudta, hogyan reagáljon erre a partizánakcióra. Szerdán már az ünneplést irányító kormánypolitikus adott utasítást az eléneklésére.

Amikor a sajtó besegít

SME és a Hospodárske Noviny jobboldali, ellenzéki napilapok, akik általában Fico-ellenesek. Egészen addig, amíg a magyar kérdés terítékre nem kerül, és a szlovák érdek mentén össze nem zárnak.

Objektívan nézve Áder János székfoglalója egy rendkívül jól összerakott, kiegyensúlyozott beszéd volt, melyről a „nem kormánypárti nyilvánosságcsinálók“ is elismeréssel szóltak. „A remény felcsillant, hogy egy kis normalitás költözik a magyar belpolitikába“ – fogalmaztak még azok is, akik nem éppen a Fidesz kormány szekértolói.

Az Áder által elmondottakban nincs semmi, ami fordított kontextusban ne lenne vállalható a szlovákok számára, amit nem használna a szlovák politika is a sajátjai felé. A szomorú az egészben mégis a kötelező hisztériakeltés, állandóan csepegtetve.

Slota és Mečiar ugyan már nincs a politikában, helyettük most ha kell, a szlovák sajtó végzi el a piszkos munkát. Nem hagyva semmit a véletlenre, és biztos, ami biztos, Magyarország új köztársasági elnökét rögtön módon leírja. Szlovák-magyar megbékélés így nem lesz sosem, mert nem érdek.

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Ajánlott írások:

1. Peter Morvay, a SME és az újságírás szégyene

2. Éljen a sajtószabadság!

Szólj hozzá!

Címkék: sajtó áder szlovák jános peter szlovák magyar viszony sme morvay sajtómanipuláció hospodárske noviny


A bejegyzés trackback címe:

https://korkep.blog.hu/api/trackback/id/tr684488865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása