HTML

A gondolkodó portál

„Tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy.” (Theodore Roosevelt) Kik? Egykori és jelenlegi pozsonyi, prágai, budapesti és brünni egyetemisták (de úgy is mondhatjuk, hogy fiatal értelmiségiek – nem biztos, hogy azok vagyunk, de azoknak tartjuk magunkat) Kinek? Mindenkinek, akit érdekelnek a körülötte zajló közéleti, elsősorban magyar vonatkozású események (és persze az, ahogyan mi látjuk ezeket a dolgokat…) Kinek nem? A nacionalizmus, sovinizmus, antiszemitizmus és egyéb hírhedt „izmus” hirdetőinek távolmaradását nemcsak megköszönjük, de ha kell, teszünk is az eltávolításukért (vagyis: nem szeretnénk se zsidózni, se buzizni, se hülye tótozni). Még valami? Nem hiszünk az objektív nézőpontban, így magunkról se állítjuk, hogy elfogulatlanok vagyunk. Nem a pártatlanságra törekszünk, hanem arra, hogy anélkül alkossunk véleményt, hogy ebben minket bármilyen párt, kormány vagy nagyhatalmi szereplő befolyásolna. Nem tartjuk magunkat tévedhetetleneknek, de ez nem akadályoz meg minket abban, hogy gondolkodjunk, s szellemi tevékenységünk eredményét papírra vessük. Kapcsolat: korkep (kukac) korkep (pont) sk

Friss topikok

Linkblog

2012.01.06. 18:04 Király Zsolt (Körkép.sk)

Magyarország az Akropolisz árnyékában

Egyre rosszabb hírek érkeznek Magyarországról. A szokásos jobboldali – baloldali szembenállást komoly gazdasági problémák tetézik. A forint árfolyama a nemrég még elképzelhetetlennek hitt 320 forintos lélektani határt is túlszárnyalta, és tovább gyengül. A magyar államkötvények törlesztéskockázata (CDS-árazás) elérte a 700 bázispontos szintet (január 4.), ami azt jelenti, hogy egységnyi értékű, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre évi 700 ezer eurós középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat (credit default swaps) a londoni piacon. Egy nappal korábban ez még csak 650 ezer euró volt. 

A Moody’s és a Standard & Poor’s már korábban a befektetésre nem ajánlott országok kategóriájába tessékelte Magyarországot. Minden jel arra utal, hogy az állam működése rövid időn belül piaci úton finanszírozhatatlan lesz. Az persze egy dolog, hogy a hitelminősítők, és a credit default swap-hoz hasonló “termékek” létjogosultságát épeszű ember megkérdőjelezi (sok közgazdász szerint a hetvenes években lezajlott nagy pénzügyi dereguláció, amely az ilyen kétes termékekkel való üzletelést engedélyezte, vezetett a mai krízishez), de épeszű ember tisztában van azzal is, hogy Magyarország ezzel semmit sem tud tenni.

A független közgazdászok nagy része egyetért abban, hogy rövid távon Magyarországon csak az IMF-től kapott hitel segíthet. Görögország államadóssag-finanszírozás szempontjából ugyan még rosszabb helyzetben van, van itt azonban néhány szempont, ami sajnos arra enged következtetni, hogy Magyarország akár még rosszabb helyzetbe kerülhet Görögországnál. És ezek bizony politikai okok:

Magyarország Görögországtól eltérően nem tagja az eurozónának. Ebből az következik, hogy egy esetleges államcsőd nem rántaná maga után a többi tagországot, következésképpen Magyarország megmentéséhez nem fűződnek olyan mértékű EU-s érdekek, mint Görögországéhoz. Nehezen elképzelhető tehát, hogy egy euró-mentőövhöz hasonló, európai szintű mentőakció bontakozna ki Magyarország pénzügyi megmentésére.

A másik különbség az lenne, hogy Magyarország szinte mindenkivel összeveszett Európában, akitől esetleg segítséget várhatna. A tavalyi magánnyugdíj-pénztárak államosítása és a médiatörvény - úgy néz ki - csak enyhe kezdet volt. Orbán Viktor mostanság az alkotmánybíróság hatáskörét nyirbálja, felszámolja a jegybank és a bíróságok függetlenségét. A liberális demokráciákhoz szokott Nyugat-Európa ennek a tizedrészén is felháborodna. Orbánék látványosan nem tartják be az európai játékszabályokat, a bírálókkal pedig szóba sem állnak. Európában nem díjazzák ezt a magatartást, sőt valószínűleg nem is értik.

Nehéz megmondani, hogy mi következik ezután. Valószínűsíthető, hogy már idén – kétharmad ide vagy oda – a piacok és az IMF lemondásra kényszerítik Orbánt, különben nem lesz hitel és nem lesz miből kifizetni a nyugdíjakat sem. Volt már ilyen, Medgyessy és Gyurcsány elvtársak sem saját jószántukból mondtak le. A Fidesznek találnia fog kelleni egy „Bajnait“ (reméljük, van ilyen) és a kommunikációs szakemberek majd elmagyarázzák, hogy a vezér most “taktikai okokból” inkább a háttérből irányítja a dolgokat. Jön pár évnyi recesszió, a következő választásokon pedig a nép haragja megbuktatja ezt a szép reményekkel induló kormányt. Jöhetnek újra a szocik, és kezdődhet minden elölről.

Számunkra, szlovákiai magyarok számára ebből a szappanoperából (az előnyös forint-euró árfolyamon kívül) az következik, hogy csak önmagunkra számíthatunk. Magyarország az elkövetkező években saját magával lesz elfoglalva, nem lesz rá kapacitása, hogy a határon túli magyarokkal foglalkozzon. Addig is legfeljebb titkon reménykedhetünk abban, hogy egyszer jön majd Magyarországon egy olyan garnitúra, amely enyhíti ezt a közel száz éve tartó nemzeti-liberális szembenállást. Hogy jön egy olyan személyiség, aki gesztusokat tud tenni a másik oldalnak. A Fidesznek remek lehetősége volt erre, de ahelyett hogy a kétharmados felhatalmazását a feszültségek enyhítésére használta volna fel, fontosabbak voltak a saját hatalmának bebetonozására szolgáló kétharmados törvények. Amelyek a “gránitszilárd alap” helyett az országot éppen újabb mélységekbe lökik.

Havran József

 

Szólj hozzá!

Címkék: európai orbán magyarország eu válság viktor imf gazdasági államcsőd mentőcsomag


A bejegyzés trackback címe:

https://korkep.blog.hu/api/trackback/id/tr93524805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása