HTML

A gondolkodó portál

„Tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy.” (Theodore Roosevelt) Kik? Egykori és jelenlegi pozsonyi, prágai, budapesti és brünni egyetemisták (de úgy is mondhatjuk, hogy fiatal értelmiségiek – nem biztos, hogy azok vagyunk, de azoknak tartjuk magunkat) Kinek? Mindenkinek, akit érdekelnek a körülötte zajló közéleti, elsősorban magyar vonatkozású események (és persze az, ahogyan mi látjuk ezeket a dolgokat…) Kinek nem? A nacionalizmus, sovinizmus, antiszemitizmus és egyéb hírhedt „izmus” hirdetőinek távolmaradását nemcsak megköszönjük, de ha kell, teszünk is az eltávolításukért (vagyis: nem szeretnénk se zsidózni, se buzizni, se hülye tótozni). Még valami? Nem hiszünk az objektív nézőpontban, így magunkról se állítjuk, hogy elfogulatlanok vagyunk. Nem a pártatlanságra törekszünk, hanem arra, hogy anélkül alkossunk véleményt, hogy ebben minket bármilyen párt, kormány vagy nagyhatalmi szereplő befolyásolna. Nem tartjuk magunkat tévedhetetleneknek, de ez nem akadályoz meg minket abban, hogy gondolkodjunk, s szellemi tevékenységünk eredményét papírra vessük. Kapcsolat: korkep (kukac) korkep (pont) sk

Friss topikok

Linkblog

2012.04.16. 00:56 Király Zsolt (Körkép.sk)

Fico és a szlovákiai magyarok

Robert Fico megváltoztatná a választási törvényt, ami több választókerületet, kisebb parlamentet jelentene. Változna a választási rendszer is, a jelenlegi egyfordulós, arányos, tisztán listás, az egész országot egy körzetnek számító választás helyett jönne a négy vagy nyolc választókerületes rendszer. A jelenlegi arányos szerkezet helyett vegyesen – a parlament egy részét egyéni választókerületekben, másik részét listán  – választanánk. De vajon előnyös lenne ez a szlovákiai magyarok érdekeit felvállaló politikai erők számára? Nem csak Robert Fico és pártja bebetonozási kísérletéről van szó? A kérdés mindenképp további elemzést igényel a honi magyarság körében. A Körkép körüljárja a témát.

Alkotmányos többség kell

A választási törvény megváltoztatása alkotmányos többséget igényel, ami Ficonak nem áll rendelkezésre. „Világos ígéretet teszek arra, hogy a változások nem lépnek életbe, amennyiben nem egyezünk meg legalább 2-3 párttal“ – nyilatkozta a témában. A szóba jöhető pártok közül korábban az SaS és az OĽaNO ís a kisebb parlament mellett kampányolt, a KDH pedig egy helyett 3+1 választókörzetet ígért választási programjában.

Egy ilyen változás, mely „közelebb a választókhoz, a régiók hangját a parlamentbe“ csomagolás ide vagy oda, alapjaiban változtatná meg a jelenlegi a választási rendszert. Előnyös lenne a szlovákiai magyarok érdekeit felvállaló politikai erők számára? Nem csak Robert Fico és pártjának bebetonozási kísérletéről van szó, ahogy azt Lucia Žitňanská, az SDKÚ-DS következő (?) elnöke látja? Farkas Iván nyilatkozata azt mutatja, hogy a kérdés mindenképp további elemzést igényel a szlovákiai magyarság körében.

Baloldali nyitás a magyarok felé

Dél-Szlovákia az egyetlen olyan régió az országban, ahol a baloldalnak még nincs abszolút többsége. A magyarlakta területek így komoly vonzáserőt jelentenek Robert Fico számára. Hogy a szlovákiai magyar választók egy része már most fogékony a baloldali populizmus iránt, láthattuk a legutóbbi parlamenti választásokon. Idén a Smer  a magyarlakta járásokban kerek 100 ezer szavazattal szerzett többet 2010-hez képest, ami 39 %-os növekedést jelent. Ezzel szemben a Most-Híd ugyanitt 16 %-al visszaesett, az MKP pedig maradt nullszaldós. Fico tehát már korántsem olyan elfogadhatatlan a szlovákiai magyarok számára, annak minden veszélyével együtt. Ahogy korábban fogalmaztunk,  „a szlovákiai magyarok közül több tízezren a gyomrukkal, és nem a szívükkel szavaznak, ami kelet felé haladva egyre láthatóbb. Ahol szegénység van, ott az emberek a szocializmusban hisznek“.Tudja ezt persze nagyon jól Robert Fico is.

Mit mondanak a számok?

Visszakanyarodva a választási rendszer lehetséges módosításainak elemzéséhez, metjush blogjának számításait alapul véve vizsgáljuk meg, milyen eredményt hozna egy vegyes, több választókörzeten alapuló választási rendszer a 2012-es eredmények alapján. Hasonlítsuk össze a mandátumokat egy A -  arányos képviseletnél (listás rendszer), 8 és 3 kerület esetén, illetve B - vegyes választási rendszerre kivetítve.

A - arányos képviselet (listás rendszer) - mint most, 8 választókerületben:

8ob_5p.png

A nyolc kerület metjush adatai ajapján proporcionálisan, lakosainak és választópolgárainak száma alapján töltené fel a 150 fős parlamentet, amennyiben az adott párt eléri az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

A - arányos képviselet (listás rendszer), 3 választókerületben:

3ob_5p.png

A három választókerület: Nyugat (Pozsony, Nagyszombat, Nyitra), Kelet (Beszterce, Zsolna, Trencsén), Kelet (Kassa, Eperjes). Látható, hogy a Smer szempontjából a több választókerületi megoldás egyik esetben sem hoz nagy változást a 2012-es eredményekhez képest (83 mandátum).

B - Vegyes választási rendszer esetén

Tételezzük fel, hogy a 150 fős parlamentbe 79 mandátumot egyéni választókerületekben, 71 mandátumot pedig pártlistákon osztanának szét (ez hasonlít legjobban a jelenlegi magyarországi választási rendszerhez).

A 79 járás, azaz 79 egyéni választókerület legutóbbi eredménye:

79_egyeni.png

Aszerint, hogy az adott járásban melyik párt szerez többséget, az MKP Komáromban, a Most-Híd Dunaszerdahelyen jutna egy-egy mandátumhoz, az összes többi járás a Smeré.

Ehhez jönne további 71 mandátum országos listáróla következő elosztásban:

mms_1o_5p.png

A kettőt összeadva így nézne ki a 150 fős parlament:

mms_1o_5p_fptp_0.png

116 mandátum a Smer-nek, a többi az atomizált jobboldalé, akik nem tudnák megakadályozni a baloldal alkotmányos többségét.

  

Három választókörzetes verzió esetén a 71 mandátum országos listáról így állna össze:

mms_3o_5p.png

Hozzáadva a 79 mandátumot az egyéni választókerületből, így nézne ki a 150 fős szlovák parlament:

mms_3o_5p_fptp.png

A Smer most is hozná az abszolút többséget. Számukra ez a verzió is több mint tökéletes

Mit tehet a szlovákiai magyarság?

A választási törvény megváltoztatása körül egyelőre túl sok az ismeretlen (választókerületek száma, parlament küszöb meghatározása, vegyes vagy listás választási rendszer, parlament mérete, stb.). Ezek hiányában egyértelműen kijelenteni, hogy bármilyen változás kedvezne a szlovákiai magyarok számára, túlontúl merész feltételezés. Ellenkezőleg, a fenti grafikonokból inkább az olvasható ki, hogy egy esetleges vegyes választási rendszer, netán még kisebb parlamenttel csak bebetonozná a Smer hatalmát Szlovákiában.

A szlovákiai magyarság pedig egyet tehet: csakúgy, mint 1998-ban, amikor a Mečiar-féle választási rendszer módosítására - a parlamenti választási törvényt olyan módon változtatták meg, hogy a parlamentbe jutó minden pártnak el kellett érnie az öt százalékot függetlenül attól, koalícióban vagy egyedül indul - reagálva megtalálta az akkori legjobb megoldást, most is fel kell készülnie a legrosszabbra.Hogy abból lehetőleg szavazatvesztés nélkül minél jobban jöjjön ki.

Ez esetben csakúgy mint Vladimír Mečiar, Robert Fico is akaratlanul a hasznunkra válhat.

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

  

További ajánlott írások a témában:

1. Merre tovább, MKP?

2. A felvidéki magyarok választási aktivitása az országos átlag alatt maradt

3. Hogy szavaztak lakóhelyeden? (A Sme térképes összefoglalója)

4. Budeme voliť menší parlament po novom?

Szólj hozzá! · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://korkep.blog.hu/api/trackback/id/tr44451673

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pozsony: Nem lesz diszkriminatív az állampolgársági törvény 2012.04.19. 13:09:01

A szlovák belügyminiszter ígérete szerint egyetlen szlovák állampolgárt sem fog diszkriminálni az állampolgársági törvény tervezett módosítása.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása