HTML

A gondolkodó portál

„Tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy.” (Theodore Roosevelt) Kik? Egykori és jelenlegi pozsonyi, prágai, budapesti és brünni egyetemisták (de úgy is mondhatjuk, hogy fiatal értelmiségiek – nem biztos, hogy azok vagyunk, de azoknak tartjuk magunkat) Kinek? Mindenkinek, akit érdekelnek a körülötte zajló közéleti, elsősorban magyar vonatkozású események (és persze az, ahogyan mi látjuk ezeket a dolgokat…) Kinek nem? A nacionalizmus, sovinizmus, antiszemitizmus és egyéb hírhedt „izmus” hirdetőinek távolmaradását nemcsak megköszönjük, de ha kell, teszünk is az eltávolításukért (vagyis: nem szeretnénk se zsidózni, se buzizni, se hülye tótozni). Még valami? Nem hiszünk az objektív nézőpontban, így magunkról se állítjuk, hogy elfogulatlanok vagyunk. Nem a pártatlanságra törekszünk, hanem arra, hogy anélkül alkossunk véleményt, hogy ebben minket bármilyen párt, kormány vagy nagyhatalmi szereplő befolyásolna. Nem tartjuk magunkat tévedhetetleneknek, de ez nem akadályoz meg minket abban, hogy gondolkodjunk, s szellemi tevékenységünk eredményét papírra vessük. Kapcsolat: korkep (kukac) korkep (pont) sk

Friss topikok

Linkblog

2012.04.14. 13:49 Király Zsolt (Körkép.sk)

Észak-Korea a (Z)űrben

Észak-Korea április 13.-án egy újabb sikertelen kísérletet tett arra, hogy saját fejlesztésű műholdat bocsásson fel az űrbe. A 7 óra 39 perckor fellőtt Unha-3 észak-koreai rakéta – majdnem másfél perccel a kilövés után - darabokra esett szét.  A rakéta részei,a dél-koreai hadsereg szerint, az ország nyugati partvidékén fekvő Kunszan várostól 190-210 kilométerre hullottak a Sárga-tengerbe. A dél-koreai haditengerészet azonnal hozzálátott a roncsok begyűjtéséhez, hogy majd a szakértők közelebbről megvizsgálhassák az észak-koreai mérnökök kudarcának az okait. A KCNA, az észak-koreai hírügynökség, majd négyórás hallgatás után jelentette be a kudarc tényét, hogy Észak-Koreának nem sikerült nagy hatótávolságú rakétával műholdat fellőnie. 

eszak_korea2.jpg

Észak-Korea műholdprogramja ismételten a nevetség tárgya lett a világban, s immár harmadszor – először 1998-ban majd 2009-ben – kísérelt meg mesterséges égitestet Föld körüli pályára állítani.  Kim Ir Szen születésnapjának századik évfordulójára időzített „rendezvény” látványosan bukott meg, Ez kedvezőtlen módon érinti a jelenlegi észak-koreai vezetést, különösen Kim Dzsong Unt, a néhai Kedves Vezető (Kiim Dzsong Il) fiát. Apjának 2011. decemberében bekövetkezett halála óta, az örökös hatalma még mindig nem egészen stabil, annak ellenére, hogy Kim Dzsong Il mindent megtett a fia zavartalan hatalomátvételéért.

Dúló belharcok

A hadsereg és a kommunista párt tagjai között még mindig komoly belharcok dúlnak a hatalomért, valamint azért, hogy ki tud az ifjú Kim Dzsong Un kegyei közé férkőzni. Több mint valószínű, hogy a rakétakísérlet kudarca komoly belpolitikai feszültségeket fog generálni, s nem egy halálos áldozata lesz a „felelősök” utáni keresésnek. Az első áldozatok minden bizonnyal a Dongcsang-ri űrközpontban szolgáló mérnökök, szakértők, csillagászok és vezetők körül fognak kikerülni. Az észak-koreai hadvezetést különösen érzékenyen érinti a kísérlet kudarca:

Észak-Korea nem rendelkezik megfelelő minőségű, interkontinentális (ballisztikus) hordozórakétával, azaz röviden IBM-el. Az egész felhajtás ugyanis mind ezt a célt szolgálta volna, hogy Észak-Korea legyen ilyen típusú rakétái, amelyekkel a jövőben sokkal komolyabban szereplő lehetett volna a nemzetközi politika színpadán.  

eszak_korea3.jpg

Kim Dzsong Un a tábornokok között

Feszültség azonban, a kudarc ellenére, korántsem csökkent a Távol-Keleten. Már a hetekkel a kilövés előtt a környező országok komoly lépésekre szánták el magukat Észak-Korea ellen. Japán volt az első, amely bejelentette, hogy készültségbe helyezi a hadseregét, valamint egy Aegis típusú cirkálót vezényel a térségbe, amelynek fegyverzete elegendő lett volna a rakéta lelövésére. Ezután Dél-Korea jelentette be a készültségét, valamint tiltakozások tucatjait küldte Phenjanba. Április 11.-től, Fülöp-szigetekkel egyetemben, törölt mindenfajta légi járatot, amely a veszélyeztetett térségen haladt volna keresztül.

Az USA, Oroszország és Kína

Az Egyesült Államok gyorsan reagált, provokációval vádolva Észak-Koreát. Barack Obama, az amerikai elnök, üzenetében megfenyegette Kim Dzson Unt, hogy lépése ismételten veszélybe sodorja a Koreai-félsziget békéjét. Az amerikai elnök kitért arra is, hogy Phenjan ezzel megsérti az ENSZ-határozatot – miszerint Észak-Korea nem kísérletezhet IBM rakétákkal és lőhet fel műholdat - s újabb szankciók megszavazásával valamint az élelmiszersegélyek, megakadályozásával járhat egy ilyen akció.

Oroszország is szigorúan kijelentette, hogy az orosz hadsereg azonnal lelövi a rakétát, ha irányt váltana. Összes fenyegetés közül azonban Kína reakciója volt a legmeglepőbb.  Peking is hivatalosan ellenezte a kísérletet, s figyelmeztette Phenjant, hogy nem kellene provokálnia a környező országokat és az Egyesült Államokat. Erre azonban az észak-koreai nagykövet hevesen reagált, többször is kijelentve: hogy Kínának nem joga megkérdőjelezni az észak-koreai nép és Kim Dzson Un döntéseit. Ez a kijelentés valóságos arculcsapásnak minősül Kína szemében.

Peking ugyanis Phenjan legszorosabb szövetségese a mai napig. Egyedül ő támogatja az ENSZ-ben, jelentős mennyiségű segélyben részesíti az észak-koreai rezsimet. Tulajdonképpen Észak-Korea a létét is neki köszönheti: a koreai-háború idején is Mao Ce Tung több százezres kínai „önkéntessel” akadályozta meg Észak-Korea ENSZ erők általi elfoglalását. Kína pártfogó szerepe a mai napig nem szűnt meg: Peking fellépése és burkolt fenyegetése nélkül valószínűleg háborúvá fajult volna 2010 őszén zajlott észak-koreai tüzérségi támadás egy dél-koreai sziget ellen.

eszak_korea4.jpg

Dél-Korea hadserege riadókészültségben

A következmények

A műholdkilövés a kudarc ellenére, komoly következményekkel fog járni Észak-Korea számára a jövőben. Washington közleményében hangsúlyozta: jóllehet a rakétaindítás kudarcot vallott, Phenjan lépése fenyegeti a térség biztonságát, sérti a nemzetközi jogot és ellentmond az ország nemrégiben vállalt kötelezettségeinek. "Észak-Korea csak még jobban elszigetelődik a provokatív cselekményekkel, fegyverekre és propagandára pazarolja a pénzét, miközben az észak-koreaiak egyre inkább éheznek" - hangoztatta Jay Carney fehér házi szóvivő a közleményben.

Április 13.-án egy rendkívüli ENSZ BT-re került sor, ahol az összes tag rosszallását fejezte ki az észak-koreai rakétakilövés miatt. Az Egyesült Államok még az ülés előtt bejelentette, nem küld élelmiszersegélyt Észak-Koreának. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ígéretet tett arra, hogy „a tanács hiteles választ adjon (az észak-koreai) lépésre, és megfelelő válaszlépésekről fognak konzultáni".

A Távol-Kelet egyik lőporos  hordójának tartott Koreai-félszigeten ismételten feszült a helyzet. Észak-Korea nem először játssza el a provokátor szerepét, hiszen 1953 óta folyamatosak azok az esetek, amelyek egy újabb háború szélére sodorták a régiót. A helyzet csak bonyolultabbá lett azóta, hogy Észak-Korea 2006 óta atomfegyverrel rendelkezik, így még kiszámíthatatlanabbá és veszélyesebbé vált az észak-koreai rezsim. Kim Dzsong Un folytatni fogja elődei politikáját, s továbbra sem mond le az észak-koreai űrprogramról.

S a végére egy kis komoly(talan) videó, hogy mi történne akkor, ha Észak-Korea hirtelen nagyhatalom lenne, s műholdakat lőne fel a világűrbe:

  

 

  

/Krajčír Lukács/

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Szólj hozzá!

Címkék: ensz ir lukács un kim határozat kin phenjan századik szen észak kórea dzsong dél kórea krajčír rakétakilövés. születésnapjának évfordulója


A bejegyzés trackback címe:

https://korkep.blog.hu/api/trackback/id/tr984426685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása