HTML

A gondolkodó portál

„Tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy.” (Theodore Roosevelt) Kik? Egykori és jelenlegi pozsonyi, prágai, budapesti és brünni egyetemisták (de úgy is mondhatjuk, hogy fiatal értelmiségiek – nem biztos, hogy azok vagyunk, de azoknak tartjuk magunkat) Kinek? Mindenkinek, akit érdekelnek a körülötte zajló közéleti, elsősorban magyar vonatkozású események (és persze az, ahogyan mi látjuk ezeket a dolgokat…) Kinek nem? A nacionalizmus, sovinizmus, antiszemitizmus és egyéb hírhedt „izmus” hirdetőinek távolmaradását nemcsak megköszönjük, de ha kell, teszünk is az eltávolításukért (vagyis: nem szeretnénk se zsidózni, se buzizni, se hülye tótozni). Még valami? Nem hiszünk az objektív nézőpontban, így magunkról se állítjuk, hogy elfogulatlanok vagyunk. Nem a pártatlanságra törekszünk, hanem arra, hogy anélkül alkossunk véleményt, hogy ebben minket bármilyen párt, kormány vagy nagyhatalmi szereplő befolyásolna. Nem tartjuk magunkat tévedhetetleneknek, de ez nem akadályoz meg minket abban, hogy gondolkodjunk, s szellemi tevékenységünk eredményét papírra vessük. Kapcsolat: korkep (kukac) korkep (pont) sk

Friss topikok

Linkblog

2012.04.27. 00:30 Király Zsolt (Körkép.sk)

Lopják a magyar választóinkat

Két év alatt kerek százezret, és a nyomok a jelek szerint Ficohoz vezetnek. Vajon megállítható az ilyen mértékű "tolvajlás"?

Robert Fico az idei parlamenti választásokon 2010-hez képest 100 905 szavazatot javított a magyarlakta területeken. Dél-Szlovákiában két év alatt újabb százezer választópolgár hódolt be neki. A 18 magyarok lakta járásban a SMER-SD a két évvel ezelőtti eredményekhez képest mindenhol javított, legalább 120 százalékkal.

Fico a magyaroknál is egyre népszerűbb

A dunaszerdahelyi járásban 150 százalékot, ami országos szinten is kiemelkedően magas. A 79 járás közül ez a második legjobb mutató! De Komárom sem okozott csalódást a maga 130 százalékával, a keleti területekről ne is beszéljünk. (Lásd Oriskó Norbert térképét alább). Összehasonlításként, a Most-Híd 2010-hez képest ugyanitt 28 400 szavazatot veszített, az MKP pedig épp hogy csak hozta a kötelezőt.

pv_08.jpg

Minél pirosabb, annál jobb eredményt ért el ott a SMER. (A képek kattintással nagyíthatók).

pv_07.jpg

A piros oszlopok a Smer növekedésének mértékét mutatják 2010-hez képest.

magyarlakta_teruletek.jpg

A magyarlakta járások eredményeinek összehasonlítása.

Forrás: Térlépek, grafikonok, táblázat - Oriskó Norbert és MKP

Fico ráadásul minderre ellenzékből volt képes. Úgy, hogy a magyaroknál igazából be sem vetette magát. Ilyen könnyen felejtenénk? (Malina Hedvig ügy, Sólyom László kitiltása, kettős állampolgársággal szembeni ellentörvény, stb.)

Hogy mi az oka a magyarlakta területeken a Smer markáns előretörésének, hosszabb fejtegetést és mélyrehatóbb elemzéseket igényel. Az biztos, hogy a szlovákok túlnyomó többsége idén a biztonságra, stabilitásra és a kiszámíthatóságra szavazott, melyet Robert Ficoval azonosított.

Mit kíván a magyar nemzet?

Tette fel a kérdést a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, és tagszervezetei nevében levelet írt a kormányfőnek a készülő kormányprogram kapcsán, megfogalmazva benne azokat a nemzetiségi kérdéseket, amelyeket mindeddig nem sikerült megnyugtató módon megoldani. Úgymint:

1. A nyelvtörvények összehangolása Szlovákia nemzetközi kötelezettségeivel
2. A kisebbségi nyelvhasználati törvény gyakorlati alkalmazása
3. Törvény elfogadása a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról
4. Törvény elfogadása a kisebbségi közoktatásról
5. Törvény elfogadása a kisebbségek jogállásáról
6. Emberi jogi és nemzeti kisebbségügyi minisztérium létrehozása
 
Információink szerint a levélre eddig nem érkezett válasz.

  

Hogy elégedettek legyünk

Mi kell a szlovákiai magyaroknak ahhoz, hogy boldogok, elégedettek, kiegyensúlyozottak legyenek? A válasz egyszerű. Biztos megélhetés, és hogy ne érezzék magukat másodrendű állampolgárnak a saját szülőföldjükön. Ezen belül nincsenek túl nagy igényeik. Elég, ha biztosítják számukra a retorziók nélküli magyar nyelvhasználatot, és fenntartják a nemzetiségi status quót. Az egyszerű polgár már azzal is megelégszik, ha békén hagyják. Ha kap egy kis pénzt a kultúra ápolására, ha meghagyják az illúzióját, hogy a Selye János Egyetem egyetemi színvonalú, és megkímélik őt a magyar kártya sorozatos kijátszásától.

A szlovákiai magyarok tehát lényegében ugyanazt szeretnék, mint szlovák polgártársaik. Csakhogy. Az érdekképviselet magyar oldalon eléggé megosztott. Oda jutottunk, hogy a 458 ezres szlovákiai magyarság a megosztottsága óta megszűnt önálló tényezővé válni. Egymaga már nem képes parlamenti képviseletre.

Fico elmúlt két évi térnyerése mellett a népszámlálási eredmények is azt mutatják, hogy az idő ellenünk dolgozik. Azt, hogy nemzetállami törekvésekkel szemben nem mehetünk különböző irányban, a választási eredmények óta egyre többen érzékelik. Lásd Vörös Péter leköszönőjét, a Most-Híd elfedési nyitási kísérletét, vagy az MKP kezdeményezését egy kilenc pontos elvek és célkitűzések mentén való civil és politikai együttműködésre, melyek a következők:

1. Szorgalmazzuk Dél-Szlovákia önerőre alapuló gazdasági programjának közös kidolgozását.
2. Elvárjuk, hogy az új szlovák kormány gazdasági döntései során ne diszkriminálja Dél-Szlovákiát.
3. Elvárjuk a miniszterelnök-helyettesi kisebbségi és emberjogi hivatal visszaállítását.
4. Elvárjuk a Selye János Egyetem és a magyar nyelvű közoktatás státusának megőrzését.
5. Követeljük a kisebbségi nyelvhasználat terén a nemzetközi ajánlások maradéktalan átvételét.
6. Szorgalmazzuk az Európában működő kisebbségi autonómiamodellek szlovákiai meghonosítását.
7. Támogatjuk a Fico-kormány ellenzékének együttműködését, az MKP 110 ezer szavazattal tud hozzájárulni ehhez a folyamathoz.
8. Elvárjuk a magyar állampolgárság szabad felvétele lehetőségének megteremtését a szlovák állampolgárok számára is.
9. Fontosnak tartjuk az együttműködést a mindenkori magyar kormánnyal és a  magyarországi parlamenti pártokkal.

  

Mementó

A 2012-es parlamenti választások a szlovákiai magyarok számára nagy mementóként kell, hogy szolgáljanak. Robert Fico ugyanis a magyaroknál két év alatt ellenzékből is előretört. Kormányon pedig csak tovább nőttek a lehetőségei. Hogy a szlovákiai magyarok egy része könnyen felejt és meggyőzhető, mutatják a fenti számok.

Illúzióink pedig ne legyenek, Fico pontosan tudja, mit csinál. Ahogy már megírtuk, a választási rendszer tervezett megváltoztatásával, egy-két kirakatmagyar szlovák listán való indításával könnyen újabb zavart kelthet.

Ha pedig rákényszerül, akár a kegyelemdöfést is beviheti. A szlovákiai magyarság nem elhanyagolható részének gondolkodását látva (tisztelet a kivételeknek) elég, ha némileg „optimalizálva” bevállal a fenti pontokból néhányat. Amivel akár a szlovákiai magyar politikai képviselet létjogosultását is megkérdőjelezheti (vagy marginalizálhatja annyira, hogy végérvényesen elérhetetlenné váljon a parlamenti küszöb).

Lopják a magyar választóinkat és felszalámiznak bennünket. Észre kéne végre vennünk!

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebbok-rajongói oldalához!

Szólj hozzá!

Címkék: magyar választások magyarok fico mkp smer 2012 robert parlamenti szlovákiai most híd dél szlovákia kerekasztala


A bejegyzés trackback címe:

https://korkep.blog.hu/api/trackback/id/tr44475726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása