HTML

A gondolkodó portál

„Tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy.” (Theodore Roosevelt) Kik? Egykori és jelenlegi pozsonyi, prágai, budapesti és brünni egyetemisták (de úgy is mondhatjuk, hogy fiatal értelmiségiek – nem biztos, hogy azok vagyunk, de azoknak tartjuk magunkat) Kinek? Mindenkinek, akit érdekelnek a körülötte zajló közéleti, elsősorban magyar vonatkozású események (és persze az, ahogyan mi látjuk ezeket a dolgokat…) Kinek nem? A nacionalizmus, sovinizmus, antiszemitizmus és egyéb hírhedt „izmus” hirdetőinek távolmaradását nemcsak megköszönjük, de ha kell, teszünk is az eltávolításukért (vagyis: nem szeretnénk se zsidózni, se buzizni, se hülye tótozni). Még valami? Nem hiszünk az objektív nézőpontban, így magunkról se állítjuk, hogy elfogulatlanok vagyunk. Nem a pártatlanságra törekszünk, hanem arra, hogy anélkül alkossunk véleményt, hogy ebben minket bármilyen párt, kormány vagy nagyhatalmi szereplő befolyásolna. Nem tartjuk magunkat tévedhetetleneknek, de ez nem akadályoz meg minket abban, hogy gondolkodjunk, s szellemi tevékenységünk eredményét papírra vessük. Kapcsolat: korkep (kukac) korkep (pont) sk

Friss topikok

Linkblog

2012.01.05. 11:25 Király Zsolt (Körkép.sk)

Restart re-start, avagy vállalom a véleményem

Mindig is támogattuk a pártok felett átnyúló civil kezdeményezéseket, melyekre szerintünk nagy szükség van. A mély apátiában levő szlovákiai magyarság kevés üde színfoltjainak egyikét jelentik. Nagy szükség van rájuk annál is inkább, mivel rámutatnak azokra a kérdésekre, melyeket a szlovákiai magyar politikai elit nem tud, vagy nem akar megoldani. Ilyen például a kétnyelvűség kérdése Dél-Szlovákiában, melynek felmérését és propagálását, ahogy csak tudjuk, mi magunk is támogatjuk.

A politika ilyenkor általában kétféle stratégiát követhet. Vagy elhallgatja az ilyesfajta kezdeményezéseket, ignorálja ameddig csak tudja. Vagy, ha tovább már nem lehet, mert a téma a közbeszéd részévé válik, és egyre kellemetlenebb az impotens politikumnak, megpróbálja azt kisajátítani, esetleg rátelepszik. Ilyenkor fordul elő, hogy a fagyi visszanyal. Főleg, ha az adott politikus tahóbb az átlagnál, az adott civil pedig karakánabbak, mint az apatikus többség.

  

 

  

A héten egy újabb, civilnek tűnő kezdeményezés indult útjára. A „vállalom a véleményem“ célja, hogy közéleti kérdésekben aktív reakcióra bírja a nyilvánosságot. A politikai kampányok során a szélsőséges véleményekkel szembeni józan meglátást, ellenségkép helyett a megoldásokon alapuló mozgósítást hirdet. Szép és nemes elgondolások.

Ugorjunk egy picit vissza az időben.

re-start.jpg

A 2010-es parlamenti választások előtt hasonlóan pár héttel egy szintén nemes, és szimpatikus kezdeményezés indult útjára. A „RE-START” nevű mozgalom akkor egy konkrét párt színeivel megegyező kordonszalaggal kerítette körbe a számukra „nem frankó“ dolgokat, amiket szerinük újra kellett volna indítani. Majd négy nappal a választások előtt egymás nyíltszíni körbedicsérése után leszerződtek az adott párttal. Becsatornázva egyben a mit sem sejtő civileket is. A honlapjuk azóta szépen meg is szűnt létezni.

Kérdés, hogy a „vállalom a véleményem“ kezdeményezés támogatói mennyire informáltak a fenti RE-START sztoriról.

Mi mindenesetre szintén vállaljuk a véleményünket. MOST is.

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Szólj hozzá!

Címkék: kampány civil a vállalom fagyi gábor civilek szlovák magyar választási véleményem szlovmagy most híd juraj visszanyal bindics kušnierik re start kezdeményezések


A bejegyzés trackback címe:

https://korkep.blog.hu/api/trackback/id/tr293521389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása